« terug naar nieuwsoverzicht
 
woensdag 01 april 2015

8 april herdenking bevrijding in Ichtuskerk te Colmschate

In de Ichtuskerk wordt de strijd herdacht die de Canadezen hebben geleverd in de omgeving van Colmschate en de route die de drie regimenten aflegden van Oxe via Colmschate-dorp, de Snippeling, de Bannink en de Vijfhoek naar Schalkhaar en Deventer. Daarbij wordt stilgestaan bij de tien Nederlanders die op 5 april 1945 vermoord werden bij huize Oxerhof. Vervolgens de vermelding van de 46 Canadezen, die in deze omgeving bij de bevrijding zijn gesneuveld. De namen zijn achterhaald in samenwerking met vrijwilligers van het Canadese Begraafplaats Holten.

Het domineesechtpaar Van der Walle dat in de oorlog actief was in het verzet wordt eveneens herdacht. Zoon Bram van der Walle vertelt hun verhaal. Van generaal De Gaulle, Eisenhower en een Britse luchtmaarschalk ontvingen zij na de oorlog waardering in de vorm van een aantal oorkondes en een bronzen medaille.

Dr. Herman te Velde (professor emeritus Universiteit van Groningen) vertelt over het verzetswerk van zijn ouders en zijn eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Ook de familie H. te Velde ontving erkenning en dank vanuit het buitenland door Eisenhower en Montgomery.

Programma:

16.00 uur: Welkomstwoord door Jan Vroonland, voorzitter kerkenraad Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar;

16.05 uur: Presentatie René Aarnink over de geleverde strijd in de omgeving van Colmschate;

16.20 uur: Een minuut stilte voor de tien Nederlanders die 5 april 1945 op de Oxerhof zijn vermoord en de 46 Canadezen die tijdens de bevrijding in deze omgeving zijn gesneuveld. Aansluitend wordt het Canadese volkslied gespeeld;

16.25 uur: Toespraak door Bram van der Walle;

16.35 uur: Toespraak door dr. Herman te Velde;

16.45 uur: Toespraak door burgemeester Andries Heidema.

Aansluitend volgt iedereen de doedelzakspeler naar het gedenkbord voor de kerk. Daar volgt de onthulling door de burgemeester.

Locatie: Ichtuskerk, Holterweg 106, 7429 AH Colmschate

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »