« terug naar nieuwsoverzicht
 
maandag 30 maart 2020

Aangepast Programma 2020

De aangepaste 4 mei herdenking kunt u hier in onderdelen zien op You Tube (kanaal Deventer Stad).
 
Stadsdichter Robin Bleeker;

Nick Janicki (Veteraan WO2);

Muzikant MINKA zingt het lied “Wij zijn vrij“;

Marjolijn Bastiaans vertelt verhaal over haar opa Steven;

Bijdrage jongeren.

 

=====================================================================

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtofferswaarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. 

Herdenken in Deventer

Jaarlijks wordt op meerdere plekken binnen de gemeente Deventer stil gestaan bij de prijs en waarde van vrijheid. Dit jaar kan dat niet op de manier waarop we dit gewend zijn. Toch is vrijheid het herdenken waard en voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, vanuit onze huizen.

Uitzending Deventer herdenkt

Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen zijn verzameld in een filmopname. De opname wordt vóór en na de nationale herdenking uitgezonden via televisie (DRTV) en internet. Kijk en luister mee naar een toespraak van onze burgemeester, naar singer songwriter Minka Hebing, stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.
De filmopname van de 4 mei herdenking is maandag vanaf 19.40 – 20.45 uur te zien via https://www.deventerrtv.nl/live-televisie/ , Ziggo kanaal 40 of KPN kanaal 1314.
Waarbij tussen 19.50 en 20.20 uur wordt overgeschakeld naar de nationale herdenking op de Dam.

Uw bloem laten leggen

Ook is het mogelijk tot en met 1 mei om vanuit huis een bloem neer te leggen bij één van de monumenten in Deventer of dorpen.
U kunt  aangeven bij welk monument u graag een bloem wilt laten leggen. De bloemist zorgt ervoor dat uw bloem bij het monument wordt gelegd. Het leggen van een bloem kost 1 euro. Hiermee ondersteunt u meteen de bloemisten van Deventer. 
Klik hier om te zien hoe u vanuit huis een bloem kunt (laten) leggen.

Kranslegging en erewacht

Bij de monumenten waar anders een herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Ook worden er rond 20.00 uur erewachten opgesteld. U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei niet te bezoeken. Mocht u toch een bloem willen leggen, doet u dit dan via de link die binnenkort op deze website verschijnt.  

Vlag

Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. 

Thuis herdenken

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.   

Nationale herdenking 4 mei

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2021

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »