Nieuws

 
donderdag 15 februari 2024

Verhalen over littekens van oorlog

Het 4 mei comité van Deventer is op zoek naar verhalen over de doorwerking van oorlog in het leven van gewone mensen. De nadruk ligt op getuigenissen van inwoners van Deventer die de Tweede Wereldoorlog of andere conflicten na die tijd persoonlijk hebben meegemaakt. De verhalen krijgen een plaats in de herdenking van 80 jaar […] Lees verder »

 
woensdag 26 juli 2023

Herdenking Indië Monument op 15 augustus 2023

Namens de Stichting Indië Monument Deventer wordt u uitgenodigd tot het bijwonen van de herdenking op dinsdag 15 augustus a.s. om 19.30 uur bij het Indië Monument “De wachtende moeder” op het Grote Kerkhof te Deventer ter nagedachtenis aan de Nederlandse en Molukse oorlogsslachtoffers in het voormalige Nederlands Indië en Zuid-Oost Azië in de jaren […] Lees verder »

 
woensdag 31 mei 2023

Gedicht bij Twentol monument

Speciaal voor de 4 mei herdenking bij het Twentol monument heeft Maarten Douwe Bredero het gedicht “AFSTAND” geschreven. Dit gedicht is 4 mei bij het Twentol monument voorgedragen door de tiener Valerie Martens en kunt u hierna zien/lezen. AFSTAND met afstand blijft het worstelen om het goede voorrang te geven te zorgen voor die juiste […] Lees verder »

 
woensdag 31 mei 2023

Plaquette door Canadese bevrijder onthuld

Bij de 4 mei herdenking heeft Deventer de 99-jarige Canadees Nick Janicki ontvangen. Hij is één van de laatste bevrijders van Deventer die nog in leven is. Hij heeft 4 mei op het binnenplein van het stadhuis een plaquette onthuld ter ere van zijn vroegere Canadian Scottish Regiment.  Lees verder »

 
donderdag 11 mei 2023

Presentatie gedichten van 8 vluchtelingen

Het 4 mei comité Deventer heeft aan acht vluchtelingen die woonachtig zijn in Deventer gevraagd om in het kader van de 4 mei herdenking een gedicht te schrijven. De dichters zijn afkomstig uit diverse landen en hebben beschreven hoe oorlog en uitsluiting doorwerkt in hun leven. Deventer dichter Alied van der Meer heeft hen hierbij […] Lees verder »

 
vrijdag 05 mei 2023

Foto presentatie 4 mei herdenking 2023

Bij oorlogsmonumenten in Deventer en in de kernen rondom Deventer, werden donderdag 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht.  Bij een aantal monumenten zijn hier foto’s van gemaakt door Bart Ros en Daan Obdeijn. Hieronder kunt u hun foto’s zien van deze 4 mei herdenking. Klik hier voor de foto’s van Bart Ros. Klik hier voor de […] Lees verder »

 
woensdag 03 mei 2023

2e Videofilm herdenking 4 mei 2023

Klik hier om de tweede videofilm te zien die het 4 mei comité Deventer heeft laten maken. Lees verder »

 
woensdag 03 mei 2023

1e Videofilm 4 mei herdenking 2023

Het 4 mei comité Deventer heeft twee videofilms laten maken in verband met de herdenking van 4 mei 2023. Klik hier om de eerste film met Alied van der Meer te zien.  Lees verder »

 
woensdag 03 mei 2023

Vlaggen op 4 en 5 mei

In de aanloop naar de dodenherdenking en bevrijdingsdag, doen de gemeente Deventer en het 4 mei Comité Deventer een gezamenlijke oproep om op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok en op 5 mei de vlag voluit te laten wapperen.  Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag, alleen voor het vlaggen vanaf […] Lees verder »

 
maandag 24 april 2023

Het verhaal van Herman Veldhoen, dwangarbeider uit Deventer

Interview door Wim de Jong, lid 4 mei comité. Voor mij aan mijn eettafel zit Adri Veldhoen. Hij wil het verhaal vertellen van zijn vader: Herman Veldhoen, geboren 18 augustus 1922. Die werkte als dwangarbeider in Duitsland en heeft daardoor heel wat meegemaakt. Adri vindt dat daar wel wat meer aandacht voor had mogen zijn. […] Lees verder »

 
zondag 23 april 2023

Willie Damen: omgekomen tijdens dwangarbeid in Duitsland

Zijn zoon Jack vertelt zijn verhaal aan Wim de Jong, lid 4 mei comité Ik ben met mijn pen en kladblok op bezoek bij Jack Damen om het verhaal te horen en te noteren over zijn vader. Die werkte als dwangarbeider in Duitsland en kwam daar in 1944 om het leven. Hij was daar door […] Lees verder »

 
zaterdag 22 april 2023

Deelstudie “Dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog”

Wil je meer weten over hoe drie generaties omgaan met oorlog en vrijheid? Lees dan de recente deelstudie “Dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog van het Nationaal Comité 4 en 5 mei”. In deze meerjarige studie worden verschillende generaties binnen families gevraagd naar de herinneringen, verhalen en beelden van het Tweede Wereldoorlogsverleden die bij hen leven, […] Lees verder »

 
zondag 16 april 2023

Het oorlogsverhaal van Janny Stremmelaar

Interviewer: Wim de Jong, lid 4 mei comité Janny Stremmelaar is nu 89 jaar. Ze is in 1965 gescheiden van André Hendriks en sinds 2019 weduwe van Geert Schotkamp. Ze kan goed vertellen en weet nog veel details. Merkwaardigerwijs heeft ze met haar kinderen en kleinkinderen nog maar weinig gesproken over de oorlog. Zij was […] Lees verder »

 
zondag 16 april 2023

Oorlogsverleden familie Gerrit Pieter Lagerwaard senior en junior

door Lammert Lugtenberg  Het Deventer 4-mei comité heeft mij gevraagd een artikel te schrijven over het oorlogsverleden van de familie van Gerrit Lagerwaard sr. ( Deventer verzetsstrijder op foto rechts), diens zoon Gerrit Lagerwaard jr. ( dwangarbeider) en over de impact die deze gebeurtenissen voor de familie tot gevolg heeft gehad. Mijn naam is Lammert […] Lees verder »

 
vrijdag 14 april 2023

Persbericht: dodenherdenking actueler dan ooit

De 4 mei herdenking in Deventer krijgt dit jaar een bijzonder accent door de oorlog in Oekraïne en de onthulling van een plaquette door de 99-jarige veteraan Nick Janicki uit Canada. “De Tweede Wereldoorlog ligt bijna 80 jaar achter ons, maar nog dagelijks krijgen we oorlogsleed voorgeschoteld in het nieuws”, aldus Hester Scholten, de nieuwe […] Lees verder »

 
donderdag 13 april 2023

“Eens waren we vogels”, het verhaal van de Roma en Sinti

Het cross-mediaproject “Eens waren we vogels” vertelt het verhaal van Roma en Sinti, in de volksmond lange tijd “Zigeuners” genoemd, en hun lange historie van uitsluiting en discriminatie. Van 5 tot en met 16 mei 2023 vind je op het Vogeleiland in Deventer onder meer een pop-up museum, een fototentoonstelling, theatervoorstellingen en audioverhalen over Roma […] Lees verder »

 
donderdag 06 april 2023

Presentatie nieuw Deventer oorlogsdagboek met lezing

Tijdens WO2 probeerden drukkerijdirecteuren in ons hele land te voorkomen dat hun grafische werknemers werden afgevoerd naar Duitsland. En dat de nazi’s hun kostbare machines roofden. Eén truc werkte: drukwerk voor de bezetter maken.  Hendrik Veldwachter, directeur van de Deventer Drukkerij Ovimex, speelde dat spel slim.  In zijn dagboek, onlangs teruggevonden op een zolder in […] Lees verder »

 
donderdag 23 februari 2023

Lees-tip: Dagboek van een Deventer Dwangarbeider

Zoals bekend besteedt het 4 mei-comité Deventer dit jaar aandacht aan dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog. Graag geven wij hierover een lees-tip: Dagboek van een Deventer Dwangarbeider, Duitsland 1943 -1945 van Herman Vredegoor. Het boek is antiquarisch nog te koop en is te leen bij de bibliotheek.  Het boek is van 2003. Zijn kinderen zorgden […] Lees verder »

 
vrijdag 10 februari 2023

Podcast serie “Gedwongen” over dwangarbeid

Het 4 mei-comité Deventer gaat in 2023 de omgekomen dwangarbeiders extra aandacht geven. Veel  mannen moesten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om dwangarbeid te doen voor Duitsland. Veel gezinnen raakten hierdoor ontwricht en vele arbeiders kwamen om in Duitsland. En bij degenen die terugkwamen werd er vaak thuis nauwelijks over gesproken. Het Nationaal Comité […] Lees verder »

 
woensdag 17 augustus 2022

Oproep inzake “Dwangarbeiders in Tweede Wereldoorlog”

Volgens plan zal er op 4 mei 2023 weer een herdenking plaatsvinden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Deventer. In 2022 stonden de burgerslachtoffers van oorlogsgeweld centraal in de herdenking. Het 4 mei-comité wil in 2023 de omgekomen dwangarbeiders extra aandacht geven. Ter voorbereiding doen we ook nu weer een oproep om ons […] Lees verder »

 
dinsdag 16 augustus 2022

Impressie Indië herdenking 15 augustus 2022

De herdenking op 15 augustus 2022 was zeer indrukwekkend, met verschillende sterke toespraken en verhalen, Molukse muziek, veel bloemen en het indringende geluid van het blazen op een grote schelp. Lees verder »

 
maandag 15 augustus 2022

Herdenkingsprogramma 15 augustus Indië monument

De “Wachtende Moeder”  Herdenking maandag 15 augustus 2022    Ter nagedachtenis aan Nederlandse- en Molukse slachtoffers in Zuidoost Azië 1942 – 1950. Thema: ” Het verhaal moet verteld blijven worden” 19.20 uur   Ontvangst genodigden en belangstellenden (ceremoniële muziek); 19.30        Opmars Erewacht Vereniging Scoutinggroep President Steyn; 19.35        Opening door Joep Walter, voorzitter Stichting […] Lees verder »

 
vrijdag 06 mei 2022

Gedichten tijdens herdenking 4 mei 2022

Tijdens de herdenking bij het Verzetslaanmonument, Etty Hillesummonument en het Twentolmonument zijn gedichten voorgedragen. Lees hier het gedicht “Namen” van Louise Broekhuysen (Twentolmonument). En hier het gedicht “Zaterdag” van Alex Gentjes (Verzetslaanmonument).   En hier het gedicht “Een Etty Hillesum bergrede” van Daniël Drost (Etty Hillesummonument). Lees verder »

 
woensdag 04 mei 2022

Verhaal 19: Betsy en haar baby Corry

—————————————————————————————————————————————————————————— Interview van Wim de Jong (lid 4 mei comité Deventer) bij mevrouw Van Dijk-Gerrits en haar man. Beiden zijn in de 90 en al meer dan 75 jaar bij elkaar. Mevrouw van Dijk verloor haar zus Betsy Beltman-Gerrits en haar  enkele dagen oude baby Corry bij een bombardement in Deventer. Haar man was daarvan […] Lees verder »

 
woensdag 04 mei 2022

Video-opname 6: “Gedicht over de bombardementen op Deventer”

De spoorbrug is vaak gebombardeerd in de oorlog, maar nooit echt geraakt. Een onbekende dichter of dichteres schreef er in 1945 een indrukwekkend gedicht over. Klik hier en luister naar dit indrukwekkende gedicht over de bombardementen op Deventer!   Lees verder »

Programma

De verschillende herdenkingsprogramma’s zijn bekend.

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

MENU
4 mei deventer