Nieuws

 
vrijdag 19 april 2019

Uitnodiging burgemeester aan alle 18 jarigen uit Deventer voor 4 mei herdenking

Burgemeester Ron König  nodigt alle achttienjarigen uit Deventer uit, mede namens het 4 mei comité, om de dodenherdenking op 4 mei bij te wonen. Het thema van de herdenking in 2019 is de “vrijheid die we hebben om te stemmen”. 18 jaar is een bijzondere leeftijd, onder andere omdat je dan voor het eerst mag […] Lees verder »

 
vrijdag 12 april 2019

Nieuwe nieuwsbrief Werkgroep Vergeten Verzet Deventer

De Werkgroep “Vergeten Verzet Deventer” heeft zich tot doel gesteld om het verzet van links tijdens de oorlog en de mensen die daarbij om het leven kwamen, aan de vergetelheid te ontrukken. Deze Werkgroep brengt daartoe periodiek een nieuwsbrief uit om geïnteresseerden te infomeren over gedane onderzoeken en daartoe gewenst eerherstel. Klik hier om de 7e nieuwsbrief van […] Lees verder »

 
vrijdag 12 april 2019

Herdenkingen door scholen

Voorafgaand aan de herdenkingen op 4 mei vinden er nog herdenkingen plaats bij monumenten die geadopteerd zijn door scholen. Joods monument Stadhuis in de 1e schrijfkamer Op 17 april 2019 van 13.00 tot 14.00 uur. Basisschool De Windroos heeft dit monument geadopteerd en organiseert deze herdenking met de bovenbouwleerlingen. Namens de gemeente is  Carlo Verhaar […] Lees verder »

 
vrijdag 29 maart 2019

Open Joodse Huizen op 4 mei

Tijdens Open Joodse Huizen op zaterdag 4 mei 2019 vertellen bewoners van toen en nu, nazaten, buren en belangstellenden elkaar verhalen over het joodse leven rond de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijke verhalen over het leven, vervolging, verzet, bevrijding en verder leven.  Op zeven adressen in Deventer in de omgeving van de Zwolseweg komt de geschiedenis tot leven. […] Lees verder »

 
vrijdag 15 maart 2019

Voorstelling “Onze Straat” op 4 mei

Op zaterdag 4 mei is er een bijzondere voorstelling op een bijzondere dag. Het Nationale Theater presenteert de  voorstelling “Onze Straat” om  15.30 uur.  Een intiem verhaal vol herkenning, over het leven met elkaar.  In een bijzondere setting want bezoekers zitten dicht op de tien acteurs op het toneel. De schouwburg als gemeenschapshuis, met ruimte voor ontmoeting […] Lees verder »

 
maandag 04 maart 2019

Jaarthema 2019: “In vrijheid kiezen”

Het 4-mei-comité van Deventer sluit ook dit jaar aan bij het thema dat is gekozen door het Nationaal comité 4 en 5. Het jaarthema van 2019 luidt  ”In vrijheid kiezen”. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht, bovendien zijn er in 2019 […] Lees verder »

 
dinsdag 19 juni 2018

Foto’s legging struikelstenen op Brinkgreven

Op het terrein van Brinkgreven zijn op 6 juni 13 struikelstenen gelegd voor joodse slachtoffers; daarna werd een herinneringsplaquette onthuld. Gert de Vries en Wil Kanis van de Projectgroep Deventer Fotografen hebben foto’s  van deze indrukwekkende ochtend gemaakt. Klik hier om de foto’s van Gert te bekijken. En klik hier om de foto’s van Wil te zien.      Lees verder »

 
maandag 07 mei 2018

Verhaal 4 mei herdenking bij het Verzetsmonument

Mijn opa, Otto Theodorus Johannes Renshof (door kleindochter Hanneke Otte) Wat had ik hem graag leren kennen… maar dan had hij een andere keuze moeten maken. En wat ik uit de verhalen heb begrepen, was in het verzet gaan voor hem geen kwestie van keuze. Het was een vanzelfsprekend gevolg van zijn idee van gerechtigheid […] Lees verder »

 
maandag 07 mei 2018

Verhaal herdenking 4 mei 2018 Twentoldrama

HERDENKING TWENTOLDRAMA  door Christine Otten    Ik vind het een eer hier te mogen staan; mijn familie van mijn moeders kant komt van Knutteldorp, en ik ben opgegroeid met de verhalen van de oorlog, de bombardementen op hun huis, en dat van hun buren, die het niet overleefden, dat was familie van mijn vader, en natuurlijk […] Lees verder »

 
vrijdag 04 mei 2018

“4 mei gedicht” door Stadsdichter Wibo Kosters

Het mooie gedicht “Tussen de oorlogen”, geschreven en voorgedragen door Stadsdichter Wibo Kosters tijdens de herdenking op 4 mei 2018 op het Grote Kerkhof kunt u hier onder lezen: tussen de oorlogen vandaag over een pad gelopen gemaakt uit puin van een voorbije oorlog een man vertelt wat er gebeurd is telt de feiten op tot hoe […] Lees verder »

 
donderdag 25 januari 2018

Herinneringsplaquettes voor 2 Canadese soldaten

Twee Canadese soldaten die sneuvelden voor onze vrijheid eervol herdacht Ons Deventenaren past stilte en bewondering voor de twee Canadese soldaten die op 10 april 2018 werden herdacht. Twee plaquettes werden die dag onthuld ter nagedachtenis aan de twee die, precies 73 jaar geleden, sneuvelden tijdens de gevechten voorafgaand de bevrijding van Deventer. De één 30, […] Lees verder »

 
maandag 01 januari 2018

Informatie gevraagd over 3 verzetsmensen

WIE KAN HELPEN? Onderstaande brief van 25 juni 1941 (NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1382, Gemeentebestuur van Deventer II (1930 – 1950), inv.nr. 1427, tabblad 20) bevindt zich in het stadsarchief van Deventer. De brief gaat over de arrestatie van leden van de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij en van de CPN door agenten van de gemeentepolitie […] Lees verder »

 
maandag 25 september 2017

Deventer afvaardiging bij Herdenking Leusderheide

Op maandag 16 oktober 2017 was het 75 jaar geleden dat er 15 mannen op de Leusderheide bij Woudenberg werden geëxecuteerd. Onder hen waren 5 vergeten verzetsstrijders uit Deventer namelijk: *  D.J.H. Bannink; *  A.J. Gerritsen; *  W. van Ewijk; *  D. van der Meulen; *  J.H.E. Roebers. De Stichting Gijzelaars Beekvliet – in samenwerking […] Lees verder »

 
maandag 24 april 2017

Basisschoolleerlingen van de Windroos schrijven gedichten in kader van 4 mei

Op 19 april 2017 stonden de Basisscholieren uit groep 7 van de Windroos stil bij het Joods monument in het Stadhuis, onderstaande gedichten werden voorgedragen door de leerlingen. Vrijheid Waarom oorlog Vrij zijn moet Nu leven wij samen Vrede Serano, groep 7 ICBS De Windroos Stilte Overal stilte Niks te doen Niet spelen niet rennen […] Lees verder »

 
vrijdag 21 april 2017

Organisatie Schalkhaarherdenking zoekt opvolging

De werkgroep die op 4 mei de dodenherdenking organiseert in Schalkhaar zoekt opvolgers. Na jaren van organiseren van de 4 mei herdenking in de Nicolaaskerk in Schalkhaar is het tijd voor vernieuwing. Vanwege verschillende redenen stopt de oecumenische werkgroep en is dan ook naarstig op zoek naar opvolgers. Dit jaar wordt de herdenking voor het […] Lees verder »

 
dinsdag 11 april 2017

Deventer nodigt veteranen uit

Sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag voorbij gegaan zonder oorlog. Vrede en vrijheid zijn nog steeds geen vanzelfsprekendheid en vraagt onderhoud en inzet. Helaas zijn de kosten hiervoor soms hoog, verliezen we onderweg mensen die zich inzetten voor de vrijheid. Om hierbij stil te staan heeft burgemeester Andries […] Lees verder »

 
donderdag 16 maart 2017

Verschillende basisscholen adopteren monument

In aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei staan verschillende basisscholen stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog, nu ruim 70 jaar geleden. Een aantal scholen sluiten dit thema af met een herdenking bij het door hun geadopteerde monument. Zo herdenkt De Windroos op 19 april, om 09.00 bij het Joods monument (in het […] Lees verder »

 
vrijdag 10 maart 2017

Zangers en zangeressen gezocht voor het 4 mei koor

Bureau Kunstcircuit is op zoek naar zangers en zangeressen voor het gelegenheidskoor ten behoeve van de dodenherdenking op het Grote Kerkhof op donderdag 4 mei. Het koor staat onder leiding van Karel Tadema en zingt 2 coupletten van het Wilhelmus, O Canada en een speciaal geschreven en gecomponeerd lied door de dirigent. Er staan 2 […] Lees verder »

 
dinsdag 07 maart 2017

Robin Yerah schrijft een speciaal lied voor de 4 mei herdenking in Deventer

Het 4 mei comité heeft voor de herdenking van 2017 de singer-songwriter Robin Yerah gevraagd om een speciaal nummer te schrijven. Speciaal voor deze herdenking schrijft hij een lied in de Nederlandse taal . Normaal gesproken zingt hij in het Engels. Bekijk zijn site voor meer informatie: www.robinyerah.com Lees verder »

Marjo Dames Leunend 
woensdag 31 augustus 2016

Verteltheatervoorstelling Anna’s Oorlog

Anna’s Oorlog is een verteltheatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog die op zaterdag 1 oktober 2016 om 13.30 uur te zien is in de bibliotheek in Deventer. Voor oud en jong, vanaf 10 jaar. In Anna’s oorlog vertelt Marjo Dames over twee kinderen uit het heden die verstrikt raken in de geheimen van hun familie uit de […] Lees verder »

foto Alex Gentjes 
maandag 09 mei 2016

Gedicht voorgedragen bij Etty Hillesummonument op 4 mei

Op woensdag 4 mei droeg Alex Gentjes onderstaand gedicht voor tijdens de herdenking bij het Etty Hillesummonument: Laat alle mensen binnen Toen hij twintig werd, was hij slechts vijftien Zestig maanden uit het leven weggeplukt Twee benen of twee armen van het lijf gerukt Hij heeft het allemaal gezien En toen zij veertien werd, was […] Lees verder »

persfoto-Johanneke ter Stege 
donderdag 05 mei 2016

Gedicht van Stadsdichter Johanneke ter Stege

Johanneke ter Stege droeg haar gedicht voor tijdens de 4 mei herdenking op Het Grote Kerkhof: Nooit meer warme handen Nooit meer warme handen, nooit meer watertanden. Nooit meer niezen, nooit meer juichen, nooit meer kapers op de kust. Nooit meer fietsen, nooit meer zingen, nooit meer vogels leren vliegen. Nooit meer vliegers laten dansen, […] Lees verder »

file7481244592683 (1) 
donderdag 05 mei 2016

De tekst van het lied van Johanneke ter Stege en Jan Terlouw Junior

Johanneke ter Stege en Jan Terlouw Junior brachten onderstaand lied ten gehore tijdens de 4 mei herdenking op Het Grote Kerkhof: Dwars door de tijd Ik voel je adem in mijn nek, ik hoor je stem in elk gesprek, ik zit aan tafel met een mager maal, jij zit naast me. De lantaarns zijn gedoofd, […] Lees verder »

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 
donderdag 05 mei 2016

Gedicht van Maarten Douwe Bredero

Maarten Douwe Bredero droeg tijdens de herdenking op 4 mei het volgende gedicht voor bij het Twentolmonument: FOREVER YOUNG   NIET VERGEEFS   YOUNG FOREVER   Jonge energie vol kracht en eigen leven brengt ons verzoening Al reizend eerder nog dichter bij   Jonge mensen van ver na de tweede kennen sec ons verhaal Want […] Lees verder »

05-04-2014-Thea-Rijsewijk-Marg-Minco-programma-muurtje-HOGE-RESOLUTIE-537x600 
vrijdag 22 april 2016

Gezongen oorlogsverhalen door Julia Bronkhorst op zaterdag 30 april 2016

Gezongen oorlogsverhalen Julia Bronkhorst zingt in het Jiddisch en het Nederlands, prachtige liederen van o.a Ilse Weber en Caroline Ansink. Verder neemt ze ons, samen met verteller en librettist Olaf Mulder, met filmbeelden en zang mee in het verhaal van een joodse jongen in Amsterdam Zuid in en na de Tweede Wereld Oorlog. De voorstelling, […] Lees verder »

Programma 2019

Voorafgaand aan de gezamenlijke herdenking op Het Grote Kerkhof zijn er herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »