Nieuws

 
donderdag 23 februari 2023

Lees-tip: Dagboek van een Deventer Dwangarbeider

Zoals bekend besteedt het 4 mei-comité Deventer dit jaar aandacht aan dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog. Graag geven wij hierover een lees-tip: Dagboek van een Deventer Dwangarbeider, Duitsland 1943 -1945 van Herman Vredegoor. Het boek is antiquarisch nog te koop en is te leen bij de bibliotheek.  Het boek is van 2003. Zijn kinderen zorgden […] Lees verder »

 
vrijdag 10 februari 2023

Podcast serie “Gedwongen” over dwangarbeid

Het 4 mei-comité Deventer gaat in 2023 de omgekomen dwangarbeiders extra aandacht geven. Veel  mannen moesten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om dwangarbeid te doen voor Duitsland. Veel gezinnen raakten hierdoor ontwricht en vele arbeiders kwamen om in Duitsland. En bij degenen die terugkwamen werd er vaak thuis nauwelijks over gesproken. Het Nationaal Comité […] Lees verder »

 
woensdag 17 augustus 2022

Oproep inzake “Dwangarbeiders in Tweede Wereldoorlog”

Volgens plan zal er op 4 mei 2023 weer een herdenking plaatsvinden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Deventer. In 2022 stonden de burgerslachtoffers van oorlogsgeweld centraal in de herdenking. Het 4 mei-comité wil in 2023 de omgekomen dwangarbeiders extra aandacht geven. Ter voorbereiding doen we ook nu weer een oproep om ons […] Lees verder »

 
dinsdag 16 augustus 2022

Impressie Indië herdenking 15 augustus 2022

De herdenking op 15 augustus 2022 was zeer indrukwekkend, met verschillende sterke toespraken en verhalen, Molukse muziek, veel bloemen en het indringende geluid van het blazen op een grote schelp. Lees verder »

 
maandag 15 augustus 2022

Herdenkingsprogramma 15 augustus Indië monument

De “Wachtende Moeder”  Herdenking maandag 15 augustus 2022    Ter nagedachtenis aan Nederlandse- en Molukse slachtoffers in Zuidoost Azië 1942 – 1950. Thema: ” Het verhaal moet verteld blijven worden” 19.20 uur   Ontvangst genodigden en belangstellenden (ceremoniële muziek); 19.30        Opmars Erewacht Vereniging Scoutinggroep President Steyn; 19.35        Opening door Joep Walter, voorzitter Stichting […] Lees verder »

 
zondag 08 mei 2022

Fotopresentatie herdenking 4 mei 2022

Bij oorlogsmonumenten in Deventer en in de kernen rondom Deventer, werden woensdag 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht.  Bij een aantal monumenten zijn hier foto’s van gemaakt door  Bart Ros, Bob Kelderman en Daan Obdeijn. Hieronder kunt u hun foto’s zien van deze 4 mei herdenking. Klik hier voor de foto’s van Bart Ros. Klik hier […] Lees verder »

 
vrijdag 06 mei 2022

Gedichten tijdens herdenking 4 mei 2022

Tijdens de herdenking bij het Verzetslaanmonument, Etty Hillesummonument en het Twentolmonument zijn gedichten voorgedragen. Lees hier het gedicht “Namen” van Louise Broekhuysen (Twentolmonument). En hier het gedicht “Zaterdag” van Alex Gentjes (Verzetslaanmonument).   En hier het gedicht “Een Etty Hillesum bergrede” van Daniël Drost (Etty Hillesummonument). Lees verder »

 
woensdag 04 mei 2022

Verhaal 19: Betsy en haar baby Corry

—————————————————————————————————————————————————————————— Interview van Wim de Jong (lid 4 mei comité Deventer) bij mevrouw Van Dijk-Gerrits en haar man. Beiden zijn in de 90 en al meer dan 75 jaar bij elkaar. Mevrouw van Dijk verloor haar zus Betsy Beltman-Gerrits en haar  enkele dagen oude baby Corry bij een bombardement in Deventer. Haar man was daarvan […] Lees verder »

 
woensdag 04 mei 2022

Video-opname 6: “Gedicht over de bombardementen op Deventer”

De spoorbrug is vaak gebombardeerd in de oorlog, maar nooit echt geraakt. Een onbekende dichter of dichteres schreef er in 1945 een indrukwekkend gedicht over. Klik hier en luister naar dit indrukwekkende gedicht over de bombardementen op Deventer!   Lees verder »

 
dinsdag 03 mei 2022

Video-opname 5: “Wim vertelt over de dood van zijn vader op 10 april 1945”

Op de laatste dag van de oorlog Deventer verliest Wim zijn vader door granaatvuur. Hij vertelt wat hij heeft meegemaakt op die dag.  Klik hier om deze video te bekijken. Lees verder »

 
maandag 02 mei 2022

Video-opname 4: “Els Hülsenbeck verloor haar vader door V1”

In deze video vertelt Els Hülsenbeck over de dood van haar vader door een neergestorte V1. Klik hier om de video te bekijken. Lees verder »

 
zaterdag 30 april 2022

Video-opname 3: “Mevrouw Van Dijk verliest haar zus Betsy met baby Corry”

In deze video vertelt mevrouw van Dijk over het leed in haar familie door het bombardement van 6 februari 1945. Ze verloor zus Betsy en haar pasgeboren baby Corry.   Klik hier om deze video te bekijken. Lees verder »

 
vrijdag 29 april 2022

Videopname 2: “Catootje Diesveldt over het bombardement op 15 december 1944”

In onze verhalenreeks over burgerslachtoffers van oorlogsgeweld in de 2e wereldoorlog komen nabestaanden en ooggetuigen aan het woord. Van een aantal van hen zijn nu indrukwekkende video-opnames te zien. In deze tweede video vertelt Catootje Diesfeldt wat zij als kind heeft meegemaakt bij het bombardement van de Nieuwe Markt op 15 december 1944.    Klik […] Lees verder »

 
donderdag 28 april 2022

Video-opname 1: “Ooggetuigen oorlogsgeweld”

In onze verhalenreeks over burgerslachtoffers van oorlogsgeweld in de 2e wereldoorlog komen nabestaanden en ooggetuigen aan het woord. Van een aantal van hen zijn nu indrukwekkende video-opnames te zien. In deze eerste video komen twee personen aan het woord over het oorlogsgeweld van toen en nu. Klik hier om deze video te bekijken. Lees verder »

 
woensdag 27 april 2022

Verhaal 18: De opa van Henk van Dijk

Henk schrijft: “In de Stentor van woensdag 1 december las ik het artikel over de ‘willekeurige slachtoffers’ die in Deventer zijn gevallen tijdens de Tweede wereldoorlog. Dit artikel heb ik laten lezen aan mijn moeder, Bets van Dijk – Meijer. Ze is ondertussen 85 jaar oud en zij is de dochter van een van deze […] Lees verder »

 
woensdag 27 april 2022

Verhaal 17: Herinneringen van Gerrit Hardonk (1924)

Hier mijn verhaal over februari 1945. Ik kwam in 1939 van de ambachtsschool en werkte daar als elektricien in de in aanbouw zijnde kazerne in Schalkhaar. Er was een mobilisatie aan de gang, twee tekenaars van de tekenkamer moesten in dienst. Ik kreeg een tijdelijke aanstelling als tekenaar. Ik ben er gedurende de hele oorlog […] Lees verder »

 
woensdag 27 april 2022

Verhaal 16: Een kind in de oorlog

Hij was geboren in Deventer in het voorjaar van 1939 en woonde in de binnenstad. Zijn vader had daar een groente- en fruitwinkel. Hoewel hij nog erg jong was, kan hij zich nog veel gebeurtenissen uit de oorlogstijd herinneren. De oorlogstijd heeft bij hem diepe sporen nagelaten. Lees hier zijn verhaal over allerlei traumatische ervaringen […] Lees verder »

 
zondag 24 april 2022

Verhaal 15: Maria Vruink overleden ten gevolge van een bombardement

door Erna Gerritsen Maria Vruink werd geboren in Deventer op 18-05-1854 als dochter van Hermanus Vruink en Geertruida Nieuwenhuis. Zij werd later pastoorsmeid in Dokkum. Zij trouwde met mijn overgrootvader Hendrikus Petrus Rouwendal op 18-05-1898 in Deventer. Hendrikus Petrus Rouwendal was toen al weduwnaar van Wilhelmina Hendrika Klein Beernink. Na het overlijden van Wilhelmina bleef […] Lees verder »

 
zondag 24 april 2022

Verhaal 14: Een schooldag in de oorlog in Terwolde

Ook in Terwolde was men getuige  van de bombardementen op de Deventer bruggen en gebouwen. Vooral als de vliegtuigen eerst de bruggen van Zutphen gebombardeerd hadden en dan richting Deventer gingen en ze wierpen de bommen af op de Deventer bruggen, vielen de bommen ook richting Terwolde. Zo ook op woensdag 6 februari 1945. Lees […] Lees verder »

 
woensdag 20 april 2022

Verhaal 13: Theo Hülsenbeck omgekomen 23 december 1944 bij V1-inslag

Interview via Whatsapp van Wim de Jong (lid 4mei comité Deventer) met mevrouw Els Hülsenbeck. Zij is de dochter van een dodelijk slachtoffer van een V1-inslag aan de Ceintuurbaan. Dat was haar vader Theo Hülsenbeck, 42 jaar. De V1 was een wapen van de Duitsers, gericht op Antwerpen en Londen. Maar het was een zeer […] Lees verder »

 
zondag 17 april 2022

Verhaal 12: Bombardementsellende van Jan van Dijk

Jan van Dijk (1908 – 1993) heeft een aanzienlijke hoeveelheid ellende meegemaakt als gevolg van de bombardementen die in het laatste oorlogsjaar van WO II op Deventer zijn uitgevoerd. Jan en zijn gezin woonden toen in de Burgemeester Van Marlestraat op nummer 43, vlak bij de Ceintuurbaan. Harm Muis (een ver familielid) heeft zich verdiept […] Lees verder »

 
zondag 17 april 2022

Verhaal 11: Drie familieleden omgekomen

Soms waren er meerdere doden in één familie. Jan de Roo uit Deventer schrijft: “Bij het bombardement van 15 december 1944 zijn drie familieleden van me omgekomen. Het betreft mijn oom Jan de Roo (broer van mijn vader), tante Willy de Roo-de Groot, gehuwd met oom Henk de Roo (oudste broer van mijn vader) en […] Lees verder »

 
donderdag 14 april 2022

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet op 1 mei

In Deventer is op 1 mei 2022 weer een programma van “Open Joodse Huizen”. Dit keer wordt aandacht besteed aan 5 “Huizen van Verzet”; de bewoners van deze huizen hebben in WO2 joodse onderduikers verborgen gehouden. Huidige bewoners vertellen over de Joodse families die in de tweede wereldoorlog in hun huis ondergedoken zaten. Soms is […] Lees verder »

 
donderdag 14 april 2022

Tentoonstelling “Joodse artsen en de Holocaust” in Deventer

Op het Holocaust namenmonument staan zo’n honderdduizend namen van slachtoffers, waaronder ook honderden namen van artsen en studenten geneeskunde. De artsenfederatie KNMG heeft hun namen op het monument geadopteerd en ter gelegenheid van de opening van het namenmonument een reizende tentoonstelling gemaakt van 10 panelen, waarmee artsenfederatie KNMG die artsen en studenten verhalen en gezichten […] Lees verder »

 
woensdag 13 april 2022

Verhaal 9: Herinneringen aan de oorlog, we sliepen in de danszaal van Bourgonjen

Familie Diesfeldt aan de Graven 3 Ze is zes jaar als de oorlog uitbreekt: Catootje (Tootje) Diesfeldt en woont, met haar ouders, twee broers en drie zussen, aan de Graven 3 in de binnenstad van Deventer. Vader Hendrikus is vertegenwoordiger in textiel: op de fiets bezoekt hij met een koffer vol producten zijn klanten. Hij […] Lees verder »

Programma

De verschillende herdenkingsprogramma’s zijn bekend.

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »