Nieuws

 
woensdag 08 mei 2019

4 mei gedicht door Tiemen Hageman

Op 4 mei tijdens de dodenherdenking op het Grote Kerkhof heeft de 18-jarige  Tiemen Hageman zijn zelf gemaakte gedicht “Met onze stem mochten we kiezen” voorgedragen: In vrijheid kiezen we ons land, ons leven. We liepen langs de oevers aan de overkant en dachten: dit nooit meer. We hebben die gedachte opgeschreven, vormgegeven.   Toen […] Lees verder »

 
woensdag 08 mei 2019

4 mei lezing bij het Etty Hillesum monument

Op 4 mei 2019  tijdens de herdenking bij het Etty Hillesum monument heeft Roel van der Hoek, vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum  een lezing gehouden over “In vrijheid kiezen”. Klik hier om de lezing te lezen/downloaden. Lees verder »

 
dinsdag 07 mei 2019

4 mei lezingen bij het Verzetsmonument

Tijdens de herdenking op 4 mei 2019 heeft Wim de Jong, lid van het Deventer 4 mei-comité een inleiding gehouden bij het Verzetsmonument. Klik hier om deze inleiding te lezen. Daarna heeft Daan Draaijer, kleinzoon van verzetsstrijder Daniël van der Meulen (op foto rechts) een persoonlijk verhaal verteld over zijn opa. Klik hier om dit […] Lees verder »

 
maandag 06 mei 2019

4 mei lezing bij het Twentolmonument

Op 4 mei 2019  tijdens de herdenking heeft Michiel Bussink een lezing gehouden over verzetsstrijder Hendrik Uittien (op de foto rechts). Hendrik Uittien was docent op de Koloniale Landbouwschool in Deventer. Klik hier om de “4 mei lezing” van Michiel Bussink te lezen. Michiel Bussink heeft ook een persoonsverhaal over Hendrik Uittien gemaakt voor de […] Lees verder »

 
dinsdag 30 april 2019

Het gemeentebestuur van Deventer in en na de oorlog

Direct na de bezetting van ons land komt op 10 mei Ortskomandant Teuscher aan in Deventer. Hij neemt enkele dagen daarna van burgemeester  mr. F.W.R. Wttewaall (uit te spreken als: Uutewaal) het bestuur over. Hij kondigt al snel een paar noodverordeningen af. Die houden in dat er een avondklok wordt ingesteld, dat er beperkingen komen […] Lees verder »

 
zondag 28 april 2019

Video herdenking door scholieren bij Twentolmonument

Het Kindcentrum De Rivierenwijk heeft het Twentolmonument geadopteerd Op 25 april j.l. heeft de school een indrukwekkende herdenking georganiseerd met de bovenbouwleerlingen. Bekijk hier de video met het begin van de herdenking.  Lees verder »

 
vrijdag 19 april 2019

Uitnodiging burgemeester aan alle 18 jarigen uit Deventer voor 4 mei herdenking

Burgemeester Ron König  nodigt alle achttienjarigen uit Deventer uit, mede namens het 4 mei comité, om de dodenherdenking op 4 mei bij te wonen. Het thema van de herdenking in 2019 is de “vrijheid die we hebben om te stemmen”. 18 jaar is een bijzondere leeftijd, onder andere omdat je dan voor het eerst mag […] Lees verder »

 
maandag 04 maart 2019

Jaarthema 2019: “In vrijheid kiezen”

Het 4-mei-comité van Deventer sluit ook dit jaar aan bij het thema dat is gekozen door het Nationaal comité 4 en 5. Het jaarthema van 2019 luidt  ”In vrijheid kiezen”. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht, bovendien zijn er in 2019 […] Lees verder »

 
maandag 01 januari 2018

Informatie gevraagd over 3 verzetsmensen

WIE KAN HELPEN? Onderstaande brief van 25 juni 1941 (NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1382, Gemeentebestuur van Deventer II (1930 – 1950), inv.nr. 1427, tabblad 20) bevindt zich in het stadsarchief van Deventer. De brief gaat over de arrestatie van leden van de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij en van de CPN door agenten van de gemeentepolitie […] Lees verder »

 
maandag 24 april 2017

Basisschoolleerlingen van de Windroos schrijven gedichten in kader van 4 mei

Op 19 april 2017 stonden de Basisscholieren uit groep 7 van de Windroos stil bij het Joods monument in het Stadhuis, onderstaande gedichten werden voorgedragen door de leerlingen. Vrijheid Waarom oorlog Vrij zijn moet Nu leven wij samen Vrede Serano, groep 7 ICBS De Windroos Stilte Overal stilte Niks te doen Niet spelen niet rennen […] Lees verder »

 
vrijdag 21 april 2017

Organisatie Schalkhaarherdenking zoekt opvolging

De werkgroep die op 4 mei de dodenherdenking organiseert in Schalkhaar zoekt opvolgers. Na jaren van organiseren van de 4 mei herdenking in de Nicolaaskerk in Schalkhaar is het tijd voor vernieuwing. Vanwege verschillende redenen stopt de oecumenische werkgroep en is dan ook naarstig op zoek naar opvolgers. Dit jaar wordt de herdenking voor het […] Lees verder »

 
dinsdag 11 april 2017

Deventer nodigt veteranen uit

Sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag voorbij gegaan zonder oorlog. Vrede en vrijheid zijn nog steeds geen vanzelfsprekendheid en vraagt onderhoud en inzet. Helaas zijn de kosten hiervoor soms hoog, verliezen we onderweg mensen die zich inzetten voor de vrijheid. Om hierbij stil te staan heeft burgemeester Andries […] Lees verder »

 
donderdag 16 maart 2017

Verschillende basisscholen adopteren monument

In aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei staan verschillende basisscholen stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog, nu ruim 70 jaar geleden. Een aantal scholen sluiten dit thema af met een herdenking bij het door hun geadopteerde monument. Zo herdenkt De Windroos op 19 april, om 09.00 bij het Joods monument (in het […] Lees verder »

 
vrijdag 10 maart 2017

Zangers en zangeressen gezocht voor het 4 mei koor

Bureau Kunstcircuit is op zoek naar zangers en zangeressen voor het gelegenheidskoor ten behoeve van de dodenherdenking op het Grote Kerkhof op donderdag 4 mei. Het koor staat onder leiding van Karel Tadema en zingt 2 coupletten van het Wilhelmus, O Canada en een speciaal geschreven en gecomponeerd lied door de dirigent. Er staan 2 […] Lees verder »

 
dinsdag 07 maart 2017

Robin Yerah schrijft een speciaal lied voor de 4 mei herdenking in Deventer

Het 4 mei comité heeft voor de herdenking van 2017 de singer-songwriter Robin Yerah gevraagd om een speciaal nummer te schrijven. Speciaal voor deze herdenking schrijft hij een lied in de Nederlandse taal . Normaal gesproken zingt hij in het Engels. Bekijk zijn site voor meer informatie: www.robinyerah.com Lees verder »

Marjo Dames Leunend 
woensdag 31 augustus 2016

Verteltheatervoorstelling Anna’s Oorlog

Anna’s Oorlog is een verteltheatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog die op zaterdag 1 oktober 2016 om 13.30 uur te zien is in de bibliotheek in Deventer. Voor oud en jong, vanaf 10 jaar. In Anna’s oorlog vertelt Marjo Dames over twee kinderen uit het heden die verstrikt raken in de geheimen van hun familie uit de […] Lees verder »

foto Alex Gentjes 
maandag 09 mei 2016

Gedicht voorgedragen bij Etty Hillesummonument op 4 mei

Op woensdag 4 mei droeg Alex Gentjes onderstaand gedicht voor tijdens de herdenking bij het Etty Hillesummonument: Laat alle mensen binnen Toen hij twintig werd, was hij slechts vijftien Zestig maanden uit het leven weggeplukt Twee benen of twee armen van het lijf gerukt Hij heeft het allemaal gezien En toen zij veertien werd, was […] Lees verder »

persfoto-Johanneke ter Stege 
donderdag 05 mei 2016

Gedicht van Stadsdichter Johanneke ter Stege

Johanneke ter Stege droeg haar gedicht voor tijdens de 4 mei herdenking op Het Grote Kerkhof: Nooit meer warme handen Nooit meer warme handen, nooit meer watertanden. Nooit meer niezen, nooit meer juichen, nooit meer kapers op de kust. Nooit meer fietsen, nooit meer zingen, nooit meer vogels leren vliegen. Nooit meer vliegers laten dansen, […] Lees verder »

file7481244592683 (1) 
donderdag 05 mei 2016

De tekst van het lied van Johanneke ter Stege en Jan Terlouw Junior

Johanneke ter Stege en Jan Terlouw Junior brachten onderstaand lied ten gehore tijdens de 4 mei herdenking op Het Grote Kerkhof: Dwars door de tijd Ik voel je adem in mijn nek, ik hoor je stem in elk gesprek, ik zit aan tafel met een mager maal, jij zit naast me. De lantaarns zijn gedoofd, […] Lees verder »

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 
donderdag 05 mei 2016

Gedicht van Maarten Douwe Bredero

Maarten Douwe Bredero droeg tijdens de herdenking op 4 mei het volgende gedicht voor bij het Twentolmonument: FOREVER YOUNG   NIET VERGEEFS   YOUNG FOREVER   Jonge energie vol kracht en eigen leven brengt ons verzoening Al reizend eerder nog dichter bij   Jonge mensen van ver na de tweede kennen sec ons verhaal Want […] Lees verder »

05-04-2014-Thea-Rijsewijk-Marg-Minco-programma-muurtje-HOGE-RESOLUTIE-537x600 
vrijdag 22 april 2016

Gezongen oorlogsverhalen door Julia Bronkhorst op zaterdag 30 april 2016

Gezongen oorlogsverhalen Julia Bronkhorst zingt in het Jiddisch en het Nederlands, prachtige liederen van o.a Ilse Weber en Caroline Ansink. Verder neemt ze ons, samen met verteller en librettist Olaf Mulder, met filmbeelden en zang mee in het verhaal van een joodse jongen in Amsterdam Zuid in en na de Tweede Wereld Oorlog. De voorstelling, […] Lees verder »

7%20%20julia%20doek%20achtergrond%203 
vrijdag 22 april 2016

Open Joodse Huizen, sprekende herdenkingen en voorstellingen zondag 1 mei 2016

Open Joodse Huizen, sprekende herdenkingen en voorstellingen Op zondag 1 mei vindt de vijfde editie van Open Joodse Huizen plaats. In Deventer en veertien andere steden worden persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Als opmaat is op zaterdag 30 april het programma ’Gezongen […] Lees verder »

persfoto-Johanneke ter Stege 
donderdag 21 april 2016

Deventer Stadsdichter Johanneke ter Stege draagt gedicht voor tijdens dodenherdenking

Johanneke ter Stege zal als Deventer Stadsdichter een gedicht voordragen. In aanloop naar 4 mei heeft Johanneke onderzoek gedaan naar “een tijd die ik niet ken” door met oudere familieleden in gesprek te gaan over “toen” en dat wat de dood betekent. “Ik verzamel de mooiste stukjes tijd en rijg ze aan elkaar. Er is niet […] Lees verder »

Jan Terlouw Junior_c Jelmer Gremmen_for web_square 
donderdag 21 april 2016

Jan Terlouw junior en Johanneke ter Stege geven op 4 mei 2016 de vrijheid door in Deventer

Jan Terlouw Junior en Johanneke ter Stege zullen tijdens de dodenherdenking samen een zelfgeschreven lied ten gehore brengen begeleid door piano. Dit zal plaatsvinden op het Grote Kerkhof te Deventer. Jan Terlouw Junior (1993) is een zanger en pianist met een voorliefde voor jazz, blues, klassieke muziek en hiphop. Als jonge telg uit een familie […] Lees verder »

fakkel 4 en 5mei 
zondag 17 april 2016

Vooraankondiging dodenherdenking 4 mei 2016 te Diepenveen

  Ter herdenking van alle slachtoffers die in en sinds de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn, wordt er op woensdag 4 mei om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de dorpskerk aan het kerkplein te Diepenveen. Scholieren van de “Slingerbos” en de “Zonnewijzer” leveren een bijdrage aan deze herdenking. Muzikale medewerking wordt verleend door Fredrik Kwakkel, […] Lees verder »

Programma 2019

Voorafgaand aan de gezamenlijke herdenking op Het Grote Kerkhof zijn er herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »