Nieuws

 
donderdag 02 december 2021

Kinderboeken over bombardementen in Deventer WO2

Het 4mei comité Deventer wil op 4 mei 2022 aandacht besteden aan burgerslachtoffers van bombardementen in Deventer.  Er zijn vijftien bombardementen op de stad zijn geweest, waarvan negen met dodelijke burgerslachtoffers. Het ging daarbij om aanvallen van de geallieerden op de bruggen, met name op de spoorbrug. Ook is er een inslag van een verdwaalde […] Lees verder »

 
zondag 28 november 2021

Oproep inzake bombardementen

Bombardementen in de Tweede Wereldoorlog – een drievoudige oproep – Volgend jaar 4 mei zal er hopelijk weer een herdenking plaatsvinden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Deventer. In 2021 stonden de militaire slachtoffers centraal in de herdenking. Het 4 mei-comité wil op 4 mei 2022 de burgerslachtoffers extra aandacht geven. Een verkennend […] Lees verder »

 
vrijdag 26 november 2021

Bijzondere reactie over Jan Maurits Uytenhoudt

Het thema van 4 mei 2021 was “Omgekomen militairen en Deventer”. Eind november 2021 ontving het 4 mei comité Deventer een bijzondere reactie naar aanleiding van dit thema.  De reactie was van Harmen Muis, neef van oorlogsslachtoffer Jan Maurits Uytenhoudt  (rechts op de foto: bron Oorlogsgravenstichting) en willen we hieronder graag met u delen. “Vandaag […] Lees verder »

 
woensdag 26 mei 2021

Oproep i.v.m. omgekomen Deventer militairen in Azië tijdens WO2

Tijdens de oorlog met Japan hebben veel militairen uit Deventer het leven gelaten. Ook die willen we herdenken als 4 mei-comité Deventer. Daarom is er een lijst van namen opgesteld. Die volgt hieronder. In de database van de Oorlogsgravenstichting hebben we gezocht naar personen die in Deventer, Bathmen en Diepenveen geboren zijn en als militair […] Lees verder »

 
woensdag 05 mei 2021

Fotopresentatie 4 mei herdenking 2021

Bij oorlogsmonumenten in Deventer en in de kernen rondom Deventer, werden dinsdag 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht. Vanwege de corona-maatregelen gebeurde dat ook dit jaar zonder publiek. Op plekken waar anders een herdenking zou plaatsvinden, werd namens alle burgers een krans gelegd. Bij een aantal monumenten zijn hier foto’s van gemaakt door Rob de Jong, […] Lees verder »

 
dinsdag 04 mei 2021

Filmopname aangepaste herdenking 2021

Uitzending Deventer herdenkt Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen zijn verzameld in een filmopname. De opname wordt vanaf dinsdag 4 mei  vanaf 19.30 on line getoond. Kijk en luister mee naar een gesprek van onze burgemeester met een jongere, naar singer-songwriter Johanneke ter Stege, onze stadsdichter […] Lees verder »

 
zaterdag 01 mei 2021

Vergeten verzetsheld krijgt alsnog eerbetoon

Hij werd gemarteld en vermoord, vlak voor de bevrijding van Deventer. Gerrit van Brakel was een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog en moest dat bekopen met de dood. Langdurig onderzoek legde dat bloot. Nu krijgt hij het eerbetoon dat hij verdient, met zijn naam op het verzetsmonument in Deventer. Klik hier om het gehele verhaal […] Lees verder »

 
vrijdag 30 april 2021

Herdenking Joods monument schrijfkamer

Op 29 april vond er een herdenking plaats bij het Joods monument in de schrijfkamer van het gemeentehuis. Zestien leerlingen en twee leerkrachten van de Windroos brachten er een bezoek. Hun school heeft dit monument geadopteerd. Ze legden samen een krans en ieder afzonderlijk nog een roos. Ook werden zelf gemaakte gedichten voorgedragen en was […] Lees verder »

 
maandag 26 april 2021

Verhaal sergeant Freek Gregorowitsch

Paul van de Water is een achterneef van Freek en Sief Gregorowitsch. Freek was sergeant en is omgekomen bij de slag op de Grebbeberg op 13 mei 1940. Zijn broer Sief is omgekomen in 1942 op de hms de Ruijter in de Javazee. Met name van Freek Gregorowitsch heeft Paul veel informatie kunnen achterhalen en […] Lees verder »

 
maandag 19 april 2021

Omgekomen militairen en Deventer

Thema bestemd voor 4 mei 2021  door Wim de Jong In onze dodenherdenkingen op 4 mei besteden we traditioneel veel aandacht aan onze Joodse stadsgenoten en aan mensen die in het verzet hebben gezeten. En terecht. Dit jaar en de komende jaren willen we daarnaast ook aandacht besteden aan andere groepen oorlogsslachtoffers. Nu willen we […] Lees verder »

 
donderdag 15 april 2021

Bloemlegging 4 mei 2021 bij de monumenten in Deventer en dorpen

Als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers kunt u dit jaar vanuit huis een bloem (laten) neerleggen. Het leggen van een bloem kost 1 euro. Hiermee ondersteunt u meteen de lokale bloemist. Bloemen kunnen tot en met 1 mei worden besteld. U geeft zelf aan bij welk monument u de bloem wilt leggen. De bloemist zorgt ervoor dat […] Lees verder »

 
maandag 15 maart 2021

On line kijken naar “Open Joodse Huizen”

Dit jaar gaat Open Joodse Huizen in Deventer wel door. Natuurlijk anders dan anders, dat spreekt voor zich. Op 4 mei om 16.00 uur kunt u online meekijken naar het verhaal van Berend-Jan en Johanna van den Dool – Kers. In hun huis verleenden Berend Jan en Johanna van den Dool-Kers onderdak aan het gezin […] Lees verder »

 
donderdag 02 juli 2020

Plaquette voor vergeten raadsleden

Op 1 juli 2020 is in de Burgemeestershof van het stadhuis een plaquette onthuld ter nagedachtenis van de 4 raadsleden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de gemeenteraad zijn gezet. Drie van hen moesten hun politieke overtuiging met de dood bekopen. De raadsleden Peeke Bosma, Albert Johan Gerards, Aalbert Jan Gerritsen en Johan Roebers werden […] Lees verder »

 
woensdag 04 maart 2020

Boek: “Spionage, arrestaties en moord aan de IJssel”

Het statige en landschappelijk zeer fraai gelegen landgoed Oxerhof, onder de rook van Deventer, waar eens patriciërsfamilies woonden en de gegoede burgerij er in de weekenden flaneerde, herbergt een duister en zeer goed verborgen gebleven oorlogsverleden, waarvan door de tijd slechts fragmenten algemeen bekend geworden zijn. Nu is dat oorlogsverleden van Oxerhof helemaal ontsloten en […] Lees verder »

 
woensdag 19 februari 2020

Boek: “Beroofd volgens de regels”

Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting. Hun zaken – een slagerij, textielgroothandel, boekwinkel, dansschool, veehandel, elastiekfabriek en rijwielgroothandel – traden zoals alle joodse ondernemingen ‘in liquidatie’. Een bewindvoerder verving de eigenaar, waarna de zaak werd ontmanteld of doorverkocht. Bureaucratische procedures […] Lees verder »

Aangepast Programma 2021

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.
Hier kunt u de filmopname van de 4 mei herdenking  dinsdag vanaf 19.30 te zien/downloaden: https://youtu.be/uOKLKcld-wg
Ook is de filmopname te zien op Salland1 TV (Ziggo kanaal 45 en KPN kanaal 1391).

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »