Bijzondere reactie over Jan Maurits Uytenhoudt

Bijzondere reactie over Jan Maurits Uytenhoudt

Het thema van 4 mei 2021 was “Omgekomen militairen en Deventer”.
Eind november 2021 ontving het 4 mei comité Deventer een bijzondere reactie naar aanleiding van dit thema. 
De reactie was van Harmen Muis, neef van oorlogsslachtoffer Jan Maurits Uytenhoudt  (rechts op de foto: bron Oorlogsgravenstichting) en willen we hieronder graag met u delen.

“Vandaag werd ik via het internet gewaar, dat op 4 mei van dit jaar in Deventer bijzondere aandacht is besteed aan omgekomen militairen die een band met de stad hadden. In een aangetroffen document van de hand van Wim de Jong worden namen genoemd van betreffende slachtoffers. Ook de naam van mijn oom Jan Maurits Uytenhoudt (25 mei 1904 – 10 mei 1940) wordt genoemd. Over zijn band met Deventer staat vermeld dat zijn schoonfamilie er woonde.

Er is echter meer waardoor hij een band met Deventer heeft. Zijn ouderlijk gezin kwam in 1915 in Deventer wonen en hij dus ook. Zijn vader was benoemd tot architect bij de gemeente wat hij tot na de oorlog bleef. De laatste jaren was hij waarnemend hoofd gemeentewerken en heeft zich bijzonder bezig gehouden met het herstel van de stad. Jan Maurits kwam als 11 jarige in Deventer wonen en doorliep na de lagere school de de 3-jarige HBS en vertrekt in 1921 naar de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam. Zijn familie blijft in Deventer wonen en hij is er nog vaak terug geweest.

Jan Maurits Uytenhoudt ligt begraven in een noodgraf op de Algemene Begraafplaats in Den Haag. Elk jaar op 10 mei wordt daar een herdenking gehouden. Tijdens de herdenking in 2019 mocht ik een toespraak houden.

De uitgesproken tekst voeg ik hierbij. De toedracht van hetgeen tot zijn dood leidde wordt hierin beschreven.
(Klik hier om de tekst te downloaden/lezen)

Jammer dat ik u dit niet voor de herdenking van 4 mei van dit jaar kon melden. Ik meen er goed aan te doen u deze informatie alsnog te doen toekomen.

Met vriendelijke groet,

Harmen Muis
Neef van J.M Uytenhoudt”