“Eens waren we vogels”, het verhaal van de Roma en Sinti

“Eens waren we vogels”, het verhaal van de Roma en Sinti

Het cross-mediaproject “Eens waren we vogels” vertelt het verhaal van Roma en Sinti, in de volksmond lange tijd “Zigeuners” genoemd, en hun lange historie van uitsluiting en discriminatie.

Van 5 tot en met 16 mei 2023 vind je op het Vogeleiland in Deventer onder meer een pop-up museum, een fototentoonstelling, theatervoorstellingen en audioverhalen over Roma en Sinti. Tijdens de herdenking op 4 mei om 19.30 bij het Etty Hillesum Museum geven wij een voorproefje van dit bijzondere project.

Hoe doe je mee in een maatschappij die je liever ziet gaan dan komen? Waar mensen over je denken in stereotypen en clichés. Je verzwijgt je afkomst waar de jonge generatie vaak zelf nauwelijks iets vanaf weet omdat ze vaak zijn opgegroeid in een cultuur van zwijgen en schaamte. Met dit project verbreken we de stilte. Naast alle treurnis zijn er ook veel fantastische verhalen die gedeeld moeten worden. Want ondanks alles wordt de gemeenschap gekenmerkt door een enorme veerkracht, samenhorigheid, levenslust en humor. Sociale inclusie is onmogelijk zonder culturele inclusie. Integratie en inclusie zijn geen toverwoorden. Daar moet aan gewerkt worden.

Met dit project maken we het publiek nieuwsgierig zodat ze geïnteresseerd in elkaar raken, een gesprek aangaan en verbinding maken. Zo hopen we werelden bij elkaar te brengen waar bijzonder veel te delen valt. Zo leggen we met de muziektheatervoorstelling en podcasts een link naar de verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Met de fototentoonstelling gaat het project in op de rol die beeldvorming en social media spelen. Er wordt gebruik gemaakt van andere beelden en nieuwe geluiden om stereotypen en clichés te doorbreken.

Alle onderdelen van het project zijn kosteloos te bezoeken. Voor de voorstelling geldt wel vol=vol. Voor meer informatie over dit project, ga naar de website van “Eens waren we vogels”.