Nieuws

Filmopname aangepaste herdenking 2021

4 mei 2021

Uitzending Deventer herdenkt

Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen zijn verzameld in een filmopname. De opname wordt vanaf dinsdag 4 mei  vanaf 19.30 on line getoond.
Kijk en luister mee naar een gesprek van onze burgemeester met een jongere, naar singer-songwriter Johanneke ter Stege, onze stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.

Klik hier om de filmopname van de 4 mei herdenking  dinsdag vanaf 19.30 te zien/downloaden. 
(Hierna de link om zelf in uw sociaal media te verspreiden: https://youtu.be/uOKLKcld-wg).
Ook is de filmopname te zien op Salland1 TV (Ziggo kanaal 45 en KPN kanaal 1391).

Thema 4 mei 2021: Omgekomen Deventer militairen

In onze dodenherdenkingen op 4 mei besteden we traditioneel veel aandacht aan onze Joodse stadsgenoten en aan mensen die in het verzet hebben gezeten. En terecht. Dit jaar en de komende jaren willen we daarnaast ook aandacht besteden aan andere groepen oorlogsslachtoffers.
Nu willen we noemen de militairen die in WOII omgekomen zijn en een relatie hebben met Deventer. Ook zij hebben zich tegen de Duitse en Japanse agressor VERZET en hebben daarbij het leven verloren. Het gaat om een heel divers gezelschap. We beginnen met de slachtoffers in de oorlog in Europa.
Hier kunt u het overzicht van militairen met enkele bijzonderheden zien/downloaden.   

Verhaal omgekomen Deventer sergeant Freek Gregorowitsch

Paul van de Water is een achterneef van Freek en Sief Gregorowitsch. Freek was sergeant en is omgekomen bij de slag op de Grebbeberg op 13 mei 1940. Zijn broer Sief is omgekomen in 1942 op de hms de Ruijter in de Javazee.

Met name van Freek Gregorowitsch heeft Paul veel informatie kunnen achterhalen en hier een verhaal van gemaakt.
Klik hier om dit indrukwekkende verhaal over Freek Gregorowitsch te lezen/downloaden.