Gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum

Home » Herdenken » Overzicht van monumenten » Gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum

De gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum te Deventer herinneren aan de leerlingen en oud-leerlingen van het Stedelijk Gymnasium en de Rijks HBS die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Wijziging
De houten gedenkplaat is in 1974 onthuld in de Rijks HBS in de Burgerdijkstraat. Later is het gedenkteken verplaatst naar de huidige locatie in de hal van het Stedelijk Gymnasium, thans het Etty Hillesum Lyceum

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland’. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens. Meer informatie op www.joodsmonument.nl

Locatie
Het Vlier 1, Deventer (de gedenkplaten bevinden zich in de hal)

Herdachte groepen
Vervolgden en burgerslachtoffers

GPS coördinaten
52.2743642, 6.1440617

Onthulling
1947

Tekst op het monument
Tekst op de bovenste, natuurstenen plaat
AAN ONZE LEERLINGEN OMGEKOMEN IN DE WERELDOORLOG 1939-1945

Tekst op de marmeren plaat
TER NAGEDACHTENIS AAN DE LEERLINGEN VAN HET STEDELIJK GYMNASIUM OMGEKOMEN TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG

Hieronder zijn de namen van zestien joodse leerlingen en oud-leerlingen van het voormalige Stedelijk Gymnasium aangebracht die slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog.

Op de derde, houten gedenkplaat zijn de namen aangebracht van tachtig leerlingen en oud-leerlingen van de voormalige Rijks HBS die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Vorm en materiaal
De drie gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum te Deventer zijn uitgevoerd in marmer, hout en natuursteen.