« terug naar nieuwsoverzicht
foto: Chantal Ariëns 
donderdag 18 februari 2016

Jaarthema 4 en 5 mei 2016: De vrijheid omarmd

Jaarthema

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. In de eigen activiteiten en die van lokale comités, betrokken organisaties en scholen en als input voor verdieping op de festivals en in debatcentra. Het Jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Organisatoren en sprekers gebruiken het Jaarthema en de bijbehorende verdiepingstekst als inspiratie voor hun voordrachten en activiteiten.

De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité onder de noemer Geef vrijheid door.

Jaarthema 2016

Vrijheid staat onder druk, ook vandaag de dag. Als gevolg van conflicten in landen als Syrië, Afghanistan en Eritrea zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ze zoeken in Europa en dus ook in Nederland veiligheid en vrijheid. De opvang van zoveel mensen roept soms gevoelens op van onzekerheid en zet ons voor nieuwe uitdagingen. De aanslagen in Parijs onderstrepen nog eens hoe belangrijk de waarde en betekenis van vrijheid, democratie en rechtstaat zijn.

De vrijheid omarmd
Voor 2016 heeft politiek filosoof Tamar de Waal de Jaarthema-tekst geschreven. In haar tekst De vrijheid omarmd gaat De Waal in op de universaliteit van verdragen die vrijheid waarborgen en het belang van het hooghouden van waarden die het vrij-zijn mogelijk maken.

Lezen en downloaden
Lees de tekst hieronder of download de tekst hier.

Foto Tamar de Waal: Chantal Ariëns

Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »