« terug naar nieuwsoverzicht
 
woensdag 19 maart 2014

Jan Terlouw spreekt bij Nationale Dodenherdenking

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw houdt dit jaar de 4-meivoordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Die is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Terlouw houdt zijn voordracht over broederschap, omdat die volgens hem onder druk staat. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt hij: “Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid. Broederschap jegens het deel van de wereld dat zucht onder de nog zo grote ongelijkheid. Broederschap jegens toekomstige generaties, die zullen moeten leven op een verschraalde aarde als we in de welvaartsstaten het beleid niet drastisch wijzigen.”

Oorlogswinter

Jan Terlouw maakte de Tweede Wereldoorlog bewust mee. Over zijn ervaringen schreef hij het beroemde boek Oorlogswinter. Het was een bestseller, maar eigenlijk schreef hij het voor zijn kinderen. “Toen onze kinderen de leeftijd bereikten die mijn vrouw en ik hadden in de laatste oorlogswinter en wilden weten hoe het was geweest, heb ik er een boek over geschreven.”

Vorig jaar sprak NOS-verslaggever Pauline Broekema de 4-meivoordracht uit. Zij vertelde in Geef mij onze klei maar het verhaal van de ondergang van een Joodse gemeenschap op het Groninger platteland.

Bron: NOS

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »