Nieuws

Littekens van oorlog – 4 verhalen

4 april 2024

In aanloop naar de herdenking van 4 mei in de stad komt het 4 meicomité Deventer wekelijks met verhalen over littekens. Inwoners van de stad komen daarover zelf aan het woord. Er is een verhaal van een honderdjarige die moest werken in een metaalfabriek, daar bombardementen meemaakte en angstige momenten meemaakte bij zijn vlucht voor de Russen. Een bijna negentigjarige vertelt over haar zusje die geen zusje was. en hoe dat levenslang doorwerkt.

Deze en andere verhalen komen op de website van het comité. Voorzitter Hester Scholten zegt hiervan “Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende verhalen over hoe oorlogservaringen levenslang kunnen doorwerken.”

Jouw verhaal om door te geven

Het verzamelen van verhalen gaat door. Om woorden te geven aan het belang van vrijheid en democratie roept ons comité Deventenaren op om hun ervaring met oorlogssituaties te delen. Zowel jong als oud, gewortelde als nieuwe Deventenaren, iedereen komt in principe in aanmerking. We gaan zorgvuldig met deze persoonlijke verhalen om, dat beloven we! De verhalen worden op deze website gepubliceerd. Mogelijk krijgen ze een plek in de lokale herdenking van 80 jaar vrijheid, eventueel zelfs in de vorm van een filmpje. De landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid start in dit najaar al. Toen was het 80 jaar geleden dat het zuiden van ons land bevrijd werd.

Belangstellenden kunnen contact opnemen via info@4meideventer.nl