Monumenten

Joods monument in het Stadhuis

Het ‘Joods monument’ in het stadhuis te Deventer is opgericht ter nagedachtenis aan 401 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Het gedenkteken bevond zich oorspronkelijk in de voormalige synagoge in de Lange Bisschopstraat. Nadat die synagoge was gesloten is het monument in 1987 op verzoek van de Gemeente Deventer overgebracht naar de Eerste Schrijfkamer in het stadhuis aan het Grote Kerkhof. In 1993 is er een replica van het gedenkteken geplaatst op de Joodse begraafplaats aan de Diepenveenseweg.

Het Joods Monument in het Stadhuis is inmiddels toegankelijk via de centrale balie; het boek met de namen is aldaar verkrijgbaar.

LocatieGrote Kerkhof 4, Deventer (monument bevindt zich in de Eerste Schrijfkamer) Herdachte groepenVervolgden Nederland (Joodse Nederlanders en Nederlandse Joden GPS coördinaten52.2515699, 6.1554854 OprichtingJoodse Gemeente Deventer Onthulling1948 Ontwerpering.W.P.C.Knuttel
Tekst op het monument
WEGENS HEN IS ONS HART ZIEK ZIJN ONZE OGEN VERDUISTERD
TER HERINNERING AAN DE 400 JOODSE SLACHTOFFERS DIE GEDURENDE DE TWEEDE WERELDOORLOG DOOR DE VIJAND WERDEN OMGEBRACHT.
Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in het stadhuis van Deventer is een marmeren gedenkplaat, waarvoor een marmeren lessenaar staat. Aan weerszijden zijn twee koperen lantaarns geplaatst. Op de katheder ligt een gedenkboek waarin de joodse oorlogsslachtoffers uit de gemeente zijn opgetekend.
Deel dit via

Programma

De verschillende herdenkingsprogramma’s zijn bekend.

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

MENU
4 mei deventer