« terug naar nieuwsoverzicht
 
donderdag 25 januari 2018

Herinneringsplaquettes voor 2 Canadese soldaten

Twee Canadese soldaten die sneuvelden voor onze vrijheid eervol herdacht

Frank Cherry

Frank Cherry

Clayton Mitchell

Clayton Mitchell

Ons Deventenaren past stilte en bewondering voor de twee Canadese soldaten die op 10 april 2018 werden herdacht. Twee plaquettes werden die dag onthuld ter nagedachtenis aan de twee die, precies 73 jaar geleden, sneuvelden tijdens de gevechten voorafgaand de bevrijding van Deventer.
De één 30, de ander nauwelijks 23 jaar. De één bijna vader, de ander net volwassen. Beiden kwamen om tijdens het
gevecht om Deventer. In de begindagen van april ’45 startten de Canadezen een offensief om Deventer bevrijd te krijgen. Via Oxe en Colmschate trokken de Canadezen via wat nu de vijfhoek is naar de Cröddebrug op naar Schalkhaar en het centrum van Deventer. Na hevige gevechten waarbij 50 Canadezen het leven lieten kon Deventer op 10 april 1945 de vrijheid vieren.
Cpl Frank Cherry (23 jaar) sneuvelde in Schalkhaar ter hoogte van de Wilhelminalaan 50 en Lt Clayton Mitchell (30) op het terrein van Brinkgreven (daar waar toen een grote anti-tankwal was opgericht door de Duitsers), beiden onderdeel van the Canadian Scottish Regiment.

afb CanEdwin van der wolf, vrijwilliger van de Canadese begraafplaats in Holten kon na speurwerk achterhalen waar de twee jonge soldaten sneuvelden en nam het initiatief voor het plaatsen van twee plaquettes op de desbetreffende plaatsen. Ze vertellen kort het levensverhaal en zijn opgericht ter nagedachtenis aan het offer dat beiden brachten. onthulling_plaquette2In aanwezigheid van de families van de twee soldaten, overgekomen uit Canada voor de plechtigheid en in aanwezigheid van de Militair Attaché Col. Tim Young van de Canadese ambassade zijn de twee plaquettes onthuld.
Kinderen van de St. Niklaasschool in Schalkhaar droegen eigen geschreven gedichten voor ter ere van de twee strijders. Wat na deze dag vooral rondspookt is het gevoel van dankbaarheid voor de offers die gebracht zijn, zodat wij, 73 jaar na dato nog steeds in vrijheid mogen leven.

 

 

 

Deel dit via

archief

Programma 2018

Voorafgaand aan de gezamenlijke herdenking op Het Grote Kerkhof zijn er herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »