« terug naar nieuwsoverzicht
 
donderdag 30 april 2015

Open Joodse Huizen in Deventer

Sprekende herdenkingen en voorstellingen op zondag 3 mei 2015 in Deventer Open Joodse Huizen.

etty hillesum

Open Joodse Huizen is een landelijk programma van kleinschalige bijeenkomsten van herinneren en herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de oorlog in deze huizen staat centraal.

Op acht adressen in Deventer komt de geschiedenis tot leven. Directe getuigen, nazaten en huidige bewoners komen met persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding, aan de hand van foto’s, brieven, dagboekfragmenten, voorstellingen en muziek. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

Het programma is gratis toegankelijk. Houdt rekening met een beperkt aantal plaatsen.

In de Roggestraat 3, waar het Etty Hillesum Centrum gevestigd is, zijn mooie theatervoorstellingen en muziek. Kijk hier voor meer informatie en het programma. Hieronder kunt u alle programma´s verder bekijken.

Adres Familie Tijden
Brinkgreverweg 72 Spanjar 11.00 en 13.00 uur
Graven 11 De Leeuw 12.00 en 14.00 uur
Grote Overstraat 20 Gosschalk+Jacobs 10.00 en 13.00 uur
Grote Poot 10 Gosschalk 11.00 en 15.00 uur
Kleine Overstraat 63 Frankfort 10.00 en 12.00 uur
Nieuwstraat 50 Noach 11.00 en 13.00 uur
Walstraat 79 Muller 12.00 en 14.00 uur
Roggestraat 3 Joodse School 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

In Deventer worden de Open Joodse Huizen georganiseerd door het Etty Hillesum Centrum en de Werkgroep Struikelstenen Deventer, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam.

etty hillesum

 

 

Het Etty Hillesum Centrum wil door middel van educatie en herdenken de geschiedenis aan het leven van de Deventer joden en Etty Hillesum levend wil houden.
logoStruikelstenenDevzonderadres

De Werkgroep Struikelstenen Deventer heeft als doel om voor alle door de Nazi’s gedeporteerde en vermoorde Deventenaren ‘struikelstenen’ te laten leggen. Dit zijn voor het grootste gedeelte de joodse inwoners, maar ook verzetsstrijders en Jehova’s getuigen. Zie de website voor meer informatie.

In heel Nederland komt op meer dan 100 locaties in dertien steden de geschiedenis op 2, 3, 4 en 5 mei tot leven. De plaatsen die meedoen: Amsterdam, Bergen op Zoom, Borne, Den Haag, Deventer, Elburg, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Sneek, Tilburg, Utrecht en Vught.

Uitgangspunt voor open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op Community Joods Monument; een monument op internet om de herinnering levend te houden aan alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa (Holocaust) zijn vermoord.
Kijk voor het volledig programma op de website van Open Joodse Huizen.

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »