« terug naar nieuwsoverzicht
7%20%20julia%20doek%20achtergrond%203 
vrijdag 22 april 2016

Open Joodse Huizen, sprekende herdenkingen en voorstellingen zondag 1 mei 2016

Open Joodse Huizen, sprekende herdenkingen en voorstellingen

Op zondag 1 mei vindt de vijfde editie van Open Joodse Huizen plaats. In Deventer en veertien andere steden worden persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.
Als opmaat is op zaterdag 30 april het programma ’Gezongen oorlogsverhalen’ van Julia Bronkhorst te zien en te horen in het Etty Hillesum Centrum om 15.30 uur. Zij zingt o.a Jiddische en Nederlandse liederen van Caroline Ansink en Ilse Weber.

Op zondag 1 mei worden vanaf 10.00 uur op 7 adressen in de binnenstad kleine programma’s gehouden, waarbij veelal de huidige bewoners vertellen over de joodse familie die vóór hen in het huis gewoond heeft.  Bezoekers zijn van harte welkom om te komen luisteren. Aan de Geert Grootestraat 9 zullen bijvoorbeeld de huidige bewoners vertellen over het gezin Hillesum dat in hun huis heeft gewoond. Ook zullen voor het eerst op de T.G. Gibsonstraat 21 de huidige bewoners vertellen over het gezin van Moos Polak dat daar heeft gewoond. Moos Polak was een tijd voorzitter van de voetbalclub Go Ahead en had een rijwielzaak in Deventer.

Vanaf 14.30 uur zijn in het Etty Hillesum Centrum drie korte theatervoorstellingen te zien en te horen. Stan Fritschy speelt ‘Joodse huizen’, gebaseerd op de verhalen van Armando, Thea Rijsewijk speelt de monoloog ‘Het gebeurde’ gebaseerd op ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco. Het programma wordt afgesloten met een optreden van klezmerorkest Jottem.

Kijk voor bijzonderheden op de website www.ettyhillesumcentrum.nl of haal een folder.

 Open Joodse Huizen in vijftien steden

Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er is veel belangstelling voor deze intieme manier van herdenken; de afgelopen jaren groeide het programma dan ook uit naar steeds meer deelnemende steden. Het programma wordt georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam in samenwerking met lokale partners.
Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Joods Monument, het monument op internet voor alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa zijn vermoord. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen directe getuigen, hun nazaten, buurtbewoners en kenners over het (voor- en naoorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Kijk voor meer informatie op www.ettyhillesumcentrum.nl. Meer informatie over het programma van Open Joodse Huizen 2016 in Nederland is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl.

Deel dit via

archief

Programma 2019

Voorafgaand aan de gezamenlijke herdenking op Het Grote Kerkhof zijn er herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »