Nieuws

Presentatie gedichten van 8 vluchtelingen

11 mei 2023

Het 4 mei comité Deventer heeft aan acht vluchtelingen die woonachtig zijn in Deventer gevraagd om in het kader van de 4 mei herdenking een gedicht te schrijven. De dichters zijn afkomstig uit diverse landen en hebben beschreven hoe oorlog en uitsluiting doorwerkt in hun leven. Deventer dichter Alied van der Meer heeft hen hierbij begeleid. 

De gedichten zijn op woensdag 3 mei in de hal van het Stadskantoor,  in bijzijn van de schrijvers en Alied van der Meer onthuld. Hun werk zal daar de komende twee weken blijven hangen. 

Klik hier om de 8 gedichten nu ook digitaal zien. 

Hieronder vindt u meer informatie over de dichters:

Maher Abd Allteff komt uit Syrië, hij leefde er als kamelenhoeder in de woestijn. Gevlucht voor de oorlog verblijft hij nu op de boot aan de IJsselkade. Zijn vrouw en kinderen zijn in Turkije, in het gebied van de aardbeving.

Kseniia Bortsova woont twaalf jaar in Nederland. Ze is geboren in Kyiv, opgegroeid op de Krim. In 2015 moest haar familie het huis verkopen vanwege sociale en politieke omstandigheden, en in 2018 de Krim definitief verlaten. Tijdens de oorlog in Oekraïne werkte Kseniia als vrijwilliger en tolk in Nederland.

Illia Shapoval, kreeg in oktober ’22 toestemming om als oorlogsveteraan zijn land te verlaten nadat hij in het vrijwilligersleger gewond was geraakt en vijf maanden in het ziekenhuis verbleef. In zijn woonplaats Kyiv werkte hij als acteur en musicus. Hij probeert hier een normaal leven op te bouwen en zijn creatieve talent tot uiting te brengen.

Bienvenu Polepole komt uit het oostelijke deel van Congo, uit een regio die al meer dan tien jaar wordt verscheurd door oorlog en geweld. Hij werkte in de Kivu-regio als journalist en producent van radioprogramma’s voor jongeren in het kader van vredesbevordering. Sinds december 2019 woont hij in het AZC van Schalkhaar.

Tuba Ağkaş Özcan is in 2021 als politiek vluchteling met man en zoon uit Turkije in Nederland aangekomen. Ze is literatuuronderzoeker en was in Turkije universitair docent Britse literatuur aan de Hacettepe Universiteit, waar zij haar doctoraat verkreeg. Ze wil doorgaan met wat ze het liefste doet: schrijven.

Tahiry verliet in 2022 Turkije als politiek vluchteling. Hij was docent op de universiteit toen hij twee jaar gevangen werd gezet. Zijn vrouw en kinderen verblijven nog in Turkije maar ondervinden vanwege zijn opvattingen zelf hinder in hun leven en werk. Hij zou graag opnieuw als docent aan de slag willen in Nederland.

Olesea Bologan komt uit Moldavië en woont twee jaar in Deventer met haar man en kinderen. Ze is filoloog Frans en Engels en heeft een passie voor talen en verschillende culturen. Ze was deelnemer van het schrijfatelier in Deventer. Daar ontdekte ze haar passie voor het schrijven van gedichten.