« terug naar nieuwsoverzicht
 
donderdag 24 april 2014

Struikelstenen voor verlaten Joodse huizen

In Deventer is een werkgroep opgericht om de weggevoerde en vermoorde Deventenaren van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De werkgroep ‘Struikelstenen Deventer’ is onderdeel van het Etty Hillesum Centrum.

Het doel van de werkgroep is herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) te laten maken voor alle slachtoffers die
door de naziterreur in de Tweede Wereldoorlog vanuit Deventer naar de concentratiekampen zijn weggevoerd en omgebracht. De slachtoffers zijn Joodse mensen, verzetsstrijders, homoseksuelen en religieus vervolgden zoals Jehovah’s Getuigen en Roma en Sinti. De stenen worden in het trottoir of straat geplaatst voor of vlakbij het laatst bewoonde huis van het slachtoffer. De Werkgroep zal in de Nieuwstraat beginnen, waar 21 slachtoffers gewoond hebben. Op de website www.struikelstenen-deventer.nl kunt u meer lezen over dit initiatief.


Presentatie Struikelstenen en Stadswandeling op 4 mei

Op 4 mei om 12.00 uur zal in Hotel De Leeuw, Nieuwstraat 25, een perspresentatie zijn van de werkgroep Struikelstenen Deventer. De eerste stenen zullen in de Nieuwstraat begin 2015 worden gelegd. Op dat moment zal ook een kleine tentoonstelling daar geopend worden van de geschiedenis van de joodse bewoners van de Nieuwstraat die daar in 1942 weggevoerd zijn en uiteindelijk in een vernietigingskamp zijn vermoord. De tentoonstelling in Hotel De Leeuw is daarna te bezoeken tijdens de openingstijden van de winkel en koffie- en theeschenkerij van woensdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur. De tentoonstelling zal daar van mei t/m augustus te bezichtigen zijn.

Om 13.00 uur zal er een joodse stadswandeling vanuit Hotel De Leeuw van start gaan in de Noordenbergbuurt. Deze zal op enkele plekken in de Nieuwstraat specifiek stil staan bij de voormalige joodse bewoners van dat huis. De wandeling zal 1,5 uur duren en is gratis. Om 20.30 uur, na de dodenherdenking op het Grote Kerkhof, zal deze
stadswandeling wederom vanuit Hotel De Leeuw vertrekken.

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »