« terug naar nieuwsoverzicht
 
vrijdag 27 februari 2015

Taptoe-signaal door Reinier ten Brink

Dit jaar zal Reinier ten Brink het Taptoe-signaal spelen tijdens de herdenking op het Grote Kerkhof. Reinier vertelt het volgende over zichzelf: “Ik ben 18 jaar en speel inmiddels 10 jaar trompet. Op dit moment ben ik actief in de orkesten Eendracht Colmschate en het Etty Hillesum Lyceum Schoolorkest. Daarnaast speel ik in het jazzcombo Seven Steps. Verder doe ik af en toe korte projecten. Ik zit nu in 6 Atheneum”.

Het Taptoe-signaal is de muziek die jaarlijks de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het wordt gespeeld door de trompet of hoorn. Soms wordt het Taptoe-signaal verward met de Britse Last Post. Dit is niet verwonderlijk; de stukken lijken erg op elkaar. Het Nationaal Comité adviseert bij de herdenkingen op 4 mei het Taptoe-signaal te spelen.

De naam Taptoe is gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’, als in: ‘Sluit de biertap!’ Dit commando werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was. Naar verluid werd het signaal al in de tijd van Prins Maurits geblazen (begin 17e eeuw). Naast het praktisch nut heeft het Taptoe-signaal door de jaren heen een ceremoniële waardigheid en sterke traditie opgebouwd. Inmiddels is het de natuurlijke begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. (Bron: Nationaal comité 4 en 5 mei)

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »