« terug naar nieuwsoverzicht
 
woensdag 19 maart 2014

Tatoeagenaald Auschwitz gevonden

Het museum van het voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft een unieke schenking gekregen: een setje naalden dat werd gebruikt om de beruchte kamptatoeages aan te brengen.

Het zijn vijf blokjes ijzeren naalden in de vorm van cijfers. Het museum kreeg een nul, twee drieën en twee zessen of negens.

De blokjes zijn gedoneerd door een anonieme schenker. Het museum wil alleen kwijt dat de stempels werden gevonden op de route die de nazi’s gebruikten toen ze het kamp aan het einde van de oorlog evacueerden.

Merkteken

Auschwitz was het enige Duitse kamp waar de gevangenen werden getatoeëerd. Vanaf 1941 kregen Russische krijgsgevangenen er een nummer in de huid van hun borst gedrukt. Later werden de tatoeages op de linkerarm gezet en kregen ook de joodse en andere gevangenen het merkteken.

De tatoeage werd gezet door de naalden in de juiste volgorde in een stempel te plaatsen en er dan een klap mee te geven op de huid. Daarna werd er inkt op het lichaam gewreven, zodat het nummer onuitwisbaar werd.

Tot nu toe is er slechts één setje tatoeagestempels bekend. Dat ligt in een Russisch museum, een replica daarvan was al te zien in het Auschwitz-museum.

Belangrijk

De directeur noemt het een van de belangrijkste vondsten van de afgelopen jaren. “Zeker ook omdat er steeds minder mensen zijn waarbij we de nummers nog in hun huid kunnen zien.”

De stempels zijn pas over enkele jaren voor het publiek te zien; er wordt nog gewerkt aan de tentoonstelling waarin ze worden opgenomen.

Deel dit via

archief

Aangepast Programma 2020

In verband met corona virus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld.(Dit geldt eveneens voor de herdenkingsmomenten bij onderstaande monumenten:)

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »