Nieuws

Plaquette voor vergeten raadsleden

2 juli 2020

Op 1 juli 2020 is in de Burgemeestershof van het stadhuis een plaquette onthuld ter nagedachtenis van de 4 raadsleden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de gemeenteraad zijn gezet. Drie van hen moesten hun politieke overtuiging met de dood bekopen.

De raadsleden Peeke Bosma, Albert Johan Gerards, Aalbert Jan Gerritsen en Johan Roebers werden eind juli 1940 op last van de bezetter uitgesloten van het raadswerk.
Op 25 juli 1941 werden zij opgepakt en weggevoerd. Johan Roebers en Aalbert Jan Gerritsen werden op 16 oktober 1942 op de Leusderheide op 16 oktober 1942 gefusilleerd. Peeke Bosma werd op 1 december 1942 in Slot Hartheim (Alkhoven, Oostenrijk) omgebracht. Alleen Aalbert Johan Gerards overleefde de oorlog.

Het gemeentebestuur van Deventer heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de Werkgroep Vergeten Verzet om voor deze 4 raadsleden een plaquette te plaatsen. Zij zijn vanwege hun politieke overtuiging uit de raad gezet en door middel van deze plaquette roepen we op om dit nooit meer toe te staan! 

Hier kunt u de toespraak van Johan van der Veen, lid Werkgroep Vergeten Verzet lezen/downloaden.
Hier kunt u het artikel van de Deventer Stentor lezen/downloaden.
En hier het artikel in de Deventer Post.
Hieronder een korte video van de onthulling van de plaquette door burgemeester Ron König en Lies Rouw- Bosma (dochter Peeke Bosma). Video en foto zijn gemaakt door Bart Voortman.

Hier kunt u de onthulling