« terug naar nieuwsoverzicht
 
woensdag 30 maart 2022

Verhaal 1: Transcriptie brief Cath, Henri e.a. over het bombardement op 28 october 1944

(Afschriften ontvangen van Memory Vrijheidsmuseum Nijverdal)

Deventer, 3 oktober nov.44 

Beste G,

In de Courant, als je die nog ontvangt? Zul je wel gelezen hebben dat er een stad in het oosten des lands weer door de Eng: gebombardeerd is. Dit is helaas waar en wel Deventer, Zaterdagmiddag 4 uur kregen wij bezoek van ongeveer 40 a 50 vliegtuigen, en direct kwam het afweergeschut, zwaar en licht (Wat thans om heel Deventer staat) in werking. Wij allen de kelder in, deze heb ik nog extra versterkt met palen en daar begon het bombardement, de bommen raasden om en over ons heen, en door het lawaai der afweer kanonnen hoorden wij steeds de ontploffingen der bommen, alles speelde zich in een kwartier af. En wij dachten nu is de brug zeker wel kapot, maar deze is licht beschadigd, maar toen wij uit den kelder kwamen, was er bijna niets te zien zoo’n zwarte wolk rook en stof passeerde ons, toen kwamen er al huilende mannen vrouwen en kinderen, alles nog op de vlucht, en ons huis is weg, huis staat in brand eng: eng: Toen ik de Alex Hegiusstr keek was het een geweldige brand precies zagen wij dat, even later ben ik er geweest. Maar ons stadswijk is ontzettend beproefd geworden, volgens telling ruim 100 woningen en reeds 33 dooden zijn geborgen en nog liggen er zwaar gewonden in het ziekenhuis.Als je van ons huis naar de trein gaat, begint het in de Akkerstraat.

(Op de foto boven: Zwolseweg hoek Schoolstraat verwoest na het bombardement van 28 oktober 1944: bron Gilde Deventer Beeldarchief)
Je weet wel de laatste zijstraat rechts als je bij de Boxbergerweg komt waar de slager woont. Daar zijn aan een kant 2 bommen in de tuintjes gevallen al de huisjes kapot, en rechts is er een gevallen, ook hier alles kapot geen dooden dan die groote galanterie zaak op de hoek voltreffer alles weg, de slager al de ruiten stuk ramen weg en veel thuis kapot, dan om de hoek bloemenwinkeltje en nog 3 huisjes er naast alles weg daar achter 8 a 10 huisjes weg veel dooden, dan bij de spoorweg alles kapot, en bij het viaduct weer huizen weg door voltreffers alles kapot en weer dooden nu naar Boxbergerweg kniewinkel weg
Op de hoek er naast, café weg 3 winkelhuizen weg en hierachter de matrassenfabriek van Holtkamp totaal uitgebrand en zoo goed als weg. Overal dooden en gewonden Juff. Ballings van de Uniewinkel is in een andere buurt voor ziekteverlof, dus die was er niet. Maar bij de Unie waren geen dooden dan een straatje precies er over halvestraat totaal weg, ook een groote schuur van die boeren die voor in de kerk zitten totaal weg, huis gespaard maar onbewoonbaar, dan Zwolscheweg, filiaal Albert Hein totaal weg geen dooden precies er naast winkel Zijlstra 4 dooden alles weg daar naast winkel en woonhuis ook weg, en dan verder alles onbewoonbaar, dan de drogist ten Anker, voltreffer ook weg.

Tegenover A. Hein, groot huis met timmerwinkel totaal weg en 200 gaat het verder tot bij de brug. het is nu allemaal afgezet en dit ter wering van dieven, Maar je weet ik ben ook bij de luchtbescherming dus had ik zaterdag direct toegang en ook heb ik daar reeds gepost, het is verschrikkelijk om alles dan te zien en wat voor een angst wij hebben uitgestaan kun je wel indenken, wat wordt er toch geleden voor de lieve vrede hier is dit nu het grootste bombardement in 5 a 6 weken dat wij nu 3 keer hebben gehad. Ook Zutphen heeft nog slimmer gehad, hier waren 150 dooden, en je wel bekende steegje Aapenstert is ook verdwenen, deze geheele hoek met station is een puinhoop geworden. Maar daar schijnt de brug wel kapot te zijn. Zoodra wij maar wat hooren in de lucht staan wij voor de kelder klaar, en zoodra het afweer begint duiken wij met rozenkrans in de gewelfde ruimte.

Met dit bombardement hebben de kelders ruimschoots hun goede schuilplaats bewezen, want zij die daar in waren zijn allen behouden uit de puin te voorschijn gekomen, dus dit houden wij nu ook voor ons als schuilplaats.

Wij kunnen deze brief morgen 4 November met een koerier die naar Amsterdam gaat mede geven, dus ze kan nu maandag in je bezit wezen.

Nu beste G. laat ook eens horen hoe of het in Mokum is, en nog even de tanden op elkaar en Gods beste zegen, en dat wij weer de komende kerstdagen in Vrede op aarde mogen vieren, dan zijn wij weer gelukkig gespaard gebleven.

Vele groeten aan allen van allen.

Cath, Henri Miek Joke Haagsche Joke en Corry.

Op de kop geschreven staat:

Beste G. wat een vreselijke tijd he en wat ons nog te wachten staat. Mijn nicht uit Diemen heeft ons ook al aangeboden bij haar te komen, maar er is hier een verhuisverbod gekomen en waar ben je veilig?. Dag beste G. alle goeds hoor. Hartelijk gegroet, gr. Aan je Fam. En Marie

Cath.

Deel dit via

archief

Programma

De verschillende herdenkingsprogramma’s zijn bekend.

Herdenking bij het Twentol monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzets(laan)monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Etty Hillesum monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Indië monument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

Herdenking bij het Verzetsmonument.
Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder »

MENU
4 mei deventer