Verhaal 15: Maria Vruink overleden ten gevolge van een bombardement

Verhaal 15: Maria Vruink overleden ten gevolge van een bombardement

door Erna Gerritsen

Maria Vruink werd geboren in Deventer op 18-05-1854 als dochter van Hermanus Vruink en Geertruida Nieuwenhuis. Zij werd later pastoorsmeid in Dokkum.
Zij trouwde met mijn overgrootvader Hendrikus Petrus Rouwendal op 18-05-1898 in Deventer. Hendrikus Petrus Rouwendal was toen al weduwnaar van Wilhelmina Hendrika Klein Beernink.

Na het overlijden van Wilhelmina bleef Hendrikus met een groot gezin achter en zoals wel gebruikelijk was in die tijd wist de pastoor wel een goede vrouw voor hem. Dat werd dus Maria Vruink. Na het overlijden van Hendrikus op 31-08-1927 ging Maria Vruink in het Oude Vrouwenhuis in de Bagijnenstraat wonen. Mijn vader Bernardus Hendrikus Gerritsen, kleinzoon van Hendrikus Petrus Rouwendal, ging regelmatig op bezoek bij “opoe van de trapjes”, zoals Maria in de familie bekend stond vanwege de bordestrap voor het Oude Vrouwenhuis.

Maria heeft altijd heel goed gezorgd voor haar stiefkinderen en ze stond bekend als een hele lieve vrouw. Zij overleed op 03-05-1945 in Deventer op 90-jarige leeftijd  ten gevolge van een grote infectie in haar arm, die zij opgelopen had doordat er bij een bombardement een glasscherf in haar arm gekomen was.