Verhalen van omgekomen militairen en Deventer

Home » Verhalen » Verhalen van omgekomen militairen en Deventer

In onze dodenherdenkingen op 4 mei besteden we traditioneel veel aandacht aan onze Joodse stadsgenoten en aan mensen die in het verzet hebben gezeten. En dat is terecht. Vanaf 2021 heeft ons comité ervoor gekozen ook andere slachtoffergroepen aandacht te geven en daarvoor verhalen te verzamelen. In 2021 ging dat om de militairen die in de Tweede wereldoorlog zijn omgekomen en een relatie hebben met Deventer. Ook zij hebben zich tegen de Duitse en Japanse agressor verzet en hebben daarbij het leven verloren. Het gaat om een heel divers gezelschap.

Verhaal Severin (Sief) Gregorowitsch

In 2021 hebben we speciaal aandacht besteed aan de militairen uit Deventer die omgekomen zijn in de Tweede wereldoorlog. In ons herdenkingsfilmpje brachten we een verhaal over sergeant Freek Gregorowitsch die is omgekomen op de Grebbeberg. Het verhaal werd verteld door een achterneef: Paul van de Water.

Lees meer…

Bijzondere reactie over Jan Maurits Uytenhoudt

Het thema van 4 mei 2021 was “Omgekomen militairen en Deventer”.
Eind november 2021 ontving het 4 mei comité Deventer een bijzondere reactie naar aanleiding van dit thema. 
De reactie was van Harmen Muis, neef van oorlogsslachtoffer Jan Maurits Uytenhoudt  (rechts op de foto: bron Oorlogsgravenstichting) en willen we hieronder graag met u delen.

Lees meer…

Vergeten verzetsheld krijgt alsnog eerbetoon

Hij werd gemarteld en vermoord, vlak voor de bevrijding van Deventer. Gerrit van Brakel was een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog en moest dat bekopen met de dood. Langdurig onderzoek legde dat bloot. Nu krijgt hij het eerbetoon dat hij verdient, met zijn naam op het verzetsmonument in Deventer.

Lees meer…

Verhaal sergeant Freek Gregorowitsch

Paul van de Water is een achterneef van Freek en Sief Gregorowitsch. Freek was sergeant en is omgekomen bij de slag op de Grebbeberg op 13 mei 1940. Zijn broer Sief is omgekomen in 1942 op de hms de Ruijter in de Javazee.

Lees meer…